Q1. A tiny island of Ghoramara, recently seen in the news, is located in which of the following?

 (a) Bay of Bengal

(b) Arabian Sea

(c) Pulicat lake

(d) Gulf of Khambat

 

Q2. With reference to the Survey of India, consider the following statements:

  1. It is the oldest scientific department of the government of India, functioning under the department of Science and Technology.
  2. It demarcates the External Boundaries of the Republic of India and also advices on the demarcation of inter-state boundaries.

Which of the Statements given above is/are correct?

(a) 1 only

 (b) 2 only

 (c) Both 1 and 2

 (d) Neither 1 nor 2

 

Q3. Consider the following statements regarding the Indian Council of Agricultural Research:

  1.  It was established in 1929as a registered society, in pursuance of the report of the Royal Commission on Agriculture.
  2.  The ICAR has its headquarters at Dehradun.

 Which of the statements given above is/are correct?

 (a) 1 only

 (b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

 

Q4. Consider the following statements about the Monetary Policy Committee (MPC) of India:

1) All the members of MPC are taken from RBI, on the recommendation of the RBI governor.

2) The main responsibility of the MPC is to keep the inflation targets set by the RBI. 

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

 

 

Q5. With reference to the Central Bureau of investigation (CBI), consider the following statements:

1) It is the premier investigating agency of India, which is operating under the jurisdiction of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions.

2) CBI traces its origin to the Special Police Establishment (SPE) which was set up in 1941 by the Government of India. 

3) Central Vigilance Commission may direct CBI for the investigation of the cases under the Prevention of Corruption act, 1988.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 1 and 2 only
  3. c) 2 and 3 only
  4. d) 1, 2 and 3

 

Q6. Consider the following statements about the Bhakti Movement in India:

1) Bhakti movement in India became popular with the rise of Mahayana Buddhism.

2) It became popular in north India from 7th century, later got spread to the south India.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

 

Q7. With reference to the Forest Rights Act 2006, consider the following statements:

1)  It was enacted to protect the marginalised socio-economic class of citizens and balance the right to environment with their right to life and livelihood.

2) Chhattisgarh is the only state till now, to recognise the forest rights claims as well as the forest lands acquired by Scheduled Tribes and other traditional forest dwellers.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

 

Q8. Consider the following statements about the Election Commission of India (ECI):

1) The Constitution provides that it should be a three member body.

2) According to Article 324 of Indian Constitution, the ECI has superintendence, direction, and control of the entire process for conduct of elections to Parliament and Legislature of every State and to the offices of President and Vice-President of India.

Which of the statements given above is/are correct?

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

 

Q9. Which of the following statements is/are correct?

  1. a) Consumer Price Index (CPI) is a measure that examines the weighted average of prices of a basket of consumer goods and services.
  2. b) At present it is not used to measure the inflation in India.
  3. c) The CPI statistics covers only those people working in a formal or government sector in the country.
  4. d) None of the above.

 

Q10. Consider the following statements about the Indian Meteorological Department (IMD):

1) It was established post Indian Independence, during the Second Five Year plan as the principal government agency for all matters related to meteorology.

2) IMD functions under the Ministry of Environment Forest and Climate Change.

Select the correct answer using the codes given below:

  1. a) 1 only
  2. b) 2 only
  3. c) Both 1 and 2
  4. d) Neither 1 nor 2

 

Answers

1-(a)

2-(c)

3-(a)

4-(b)

5-(d)

6-(a)

7-(a)

8-(b)

9-(a)

10-(d)

 

[printfriendly]