Q1. With reference to developments in Shipping industry of India, consider the following statements:
1) India has become the largest seafarer supplying nation to the world maritime industry.
2) Around 95 per cent of India's trading by volume is done through maritime transport.
3) Project UNNATI is associated with the improvement of major ports.  
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 3 only
d) 1, 2 and 3
ANS: b

Q2. Eastern Economic Forum Summit is held annually at
a) Vladivostok
b) Kyoto
c) Shanghai
d) Bandung
ANS: a

Q3. “Project 75-I” of government of India, is associated with
a) purchasing of Advanced helicopters.
b) manufacturing  of ships under ‘Make in India’ Program.
c) purchase of air defence system.
d)Purchase of next generation diesel submarines.
ANS: d

Q4. With reference to river systems in India, consider the following statements:
1) Peninsula rivers are much older than the Himalayan rivers.
2) Watershed is the elevated boundary separating areas that are drained by different water.
3) Akeru, Munneru and Koyna rivers are some of the peninsular rivers of India.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
ANS: b

Q5. Consider the following statements:
1) The Non-Aligned Movement was created during the collapse of the colonial system and at the height of the Cold War.
2) It was introduced at the Bandung Asian-African Conference in Indonesia in the year 1955.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: c

Mains Question:
Q. Discuss the issues associated with the regulation of social media. What measures have been taken in recent past to curtail the misuse of such a vibrant communication platform.

 

Print Friendly, PDF & Email

Q1. With reference to the Foreign Direct Investment (FDI) in India, consider the following statements:
1) In India, FDI under Automatic Route does not require any approval from Government for the investment.
2) Department of Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) is the nodal agency entrusted to formulate FDI Policy.
3) FDI is allowed only in sectors like corporate, transport, food and textiles.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 and 2 only
b) 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
Ans: a

Q2. Consider the following statements:
1) Mangrove forest between marine and terrestrial ecosystem is an example of ecotone.
2) In ecology, edge effects are seen at the boundary of two or more ecotones.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: c

Q3. Project SU.RE, recently seen in the news, associated with
a) Solar energy
b) Textile industry
c) Health
d) Transport vehicles
ANS: b

Q4. The “India Child Well-Being Index”, is released by
a) NITI Aayog
b) Ministry of Women and Child Development
c) World Vision India and research institute IFMR LEAD
d) National Crime Records Bureau
ANS: c

Q5. With reference to Monetary policy instruments of the Central Bank of India, consider the following statements:
1) One of the instruments of the policy includes Open Market Operations which refers to buying and selling of government securities by RBI.
2) Repo rates are changed by RBI annually.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: a

Mains Question:
Q. What are the challenges being faced by India in affording modern and sustainable energy without sacrificing economic growth and social development, to meet the aspirations of its burgeoning population. 

 

Print Friendly, PDF & Email

Q1. With reference to the functioning of the Central Bank of India, consider the following statements:
1) It has only Contingency Fund to maintain its reserves.
2) It is not required to pay income tax and has to transfer the surplus left over after meeting its needs to the central government.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: d

Q2. The terms ‘Jackson’, ‘Mitra’, ‘Mach’ and ‘Korolev’ were recently seen in the news. These are
a) names of rivers in north- east
b) names of mini satellites launched by ISRO
c) impact craters found on the far side of the moon
d) fighter aircrafts purchased by the Indian government
ANS: c

Q3.Consider the following statements:
He had pioneered the study of ionosphere and the use of radio technology. He was first to introduce radio communication in India, and began transmitting radio programmes. He wrote a book titled as “Upper Atmosphere”, which is still considered the Bible for research workers in the field of ionosphere. Recently, one of the Impact craters found on the moon has been named after him. He is
a) Sisir Kumar Mitra
b) C.V Raman
c) Vikram Sarabhai
d) Satyendra Nath Bose
ANS: a

Q4. Consider the following statements:
1) Open Acreage Licensing Policy gives an option to a company to select the exploration blocks for Hydrocarbons on its own.
2) Open Acreage Licensing Policy has been introduced under the New Exploration Licensing Policy.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: a

Q5. Consider the following statements:
1) Smooth -coated otters are included in Appendix-1 of CITES.
2) The IUCN status of Tiger is same as that of Asiatic Lion.
3) Black Buck has been provided protection under the schedule-6 of Wildlife Protection Act.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 3 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 2 only
d) 1, 2 and 3
ANS: c

Mains Question:
Q.Explain the possible consequences of the ‘Surplus Distribution Policy’ of RBI based on Bimal Jalan Committee’s recommendations.



Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements:
1) India has become the world’s largest consumer of coal as its electricity demand is rising.
2) Indonesia is the largest exporter for thermal coal to India.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: b

Q2. Consider the following statements:
1) Frequent fire events occur in the Amazon forest despite being a wet and humid area.
2) Amazon forest is the world’s largest temperate rainforest and is referred to as the "lungs of the planet".
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: a

Q3. The term ‘Initial Public Offering ‘refers to
a) a process of offering shares by the public to the government.
b) a Public distribution System for the welfare of the downtrodden by the government.
c) the process of offering shares of a private corporation to the public in a new stock issuance.
d) None of the above.
ANS: c

Q4. Consider the following statements:
1)  The members of Enforcement Directorate are appointed from judiciary only.
2) Enforcement Directorate is responsible for enforcement of the Prevention of corruption Act, 1988.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: d

Q5. Consider the following statements:
1) The state of Andhra Pradesh is the largest producer of mica in India.
2) Mica is used in various sectors including the production of cosmetics and paint.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: c

Mains Question:
Q. Although civil aviation is a central subject but the state governments have a huge role to play in helping the aviation sector to achieve the target of making India’s civil aviation market third largest in the world by 2024. Critically evaluate.

Print Friendly, PDF & Email

 

Q1. Which of the following have got GI tags in India?
1) Gulbarga Tur Dal
2) Konark stone carving
3) Coorg Green Cardamom
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
ANS: d

Q2. The term ‘Ghost Particles’, recently seen in the news, is used for
a) Neutrinos
b) Black hole
c) Photons
d) Higgs Boson
ANS: a

Q3. Which of the following countries honoured the Prime Minister of India with the “The King Hamad Order of the Renaissance” recently?
a) Oman
b) Iran
c) Bahrain
d) Kuwait
ANS: c

Q4. Consider the following statements about the Indian Special Protection Group:
1) It was raised with the intention to provide proximate security cover to the Presidents and the Prime Ministers of India.
2)  It is a statutory body established by Special Protection Group Act,1988 and it functions under the control of Cabinet Secretariat.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: b

Q5. With reference to POSHAN Abhiyan, consider the following statements:
1)  It is a multi-ministerial convergence mission with the vision to ensure attainment of malnutrition free India by 2022.
2) It targets to reduce stunting, under-nutrition, anaemia and reduce low birth weight by 2%, 2%, 3% and 2% per annum respectively.
Which of the following statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: c

Mains Question:
Q. Discuss the issues associated with the ‘Right to Privacy’ and the need for an effective Data Protection Law in India.

Print Friendly, PDF & Email

Q1. ‘Rolling Stones’ rock, recently discovered by NASA on
a) Red planet, Mars
b) Moon
c) Icelandic Shield
d) Asteroid Bennu
ANS: a

Q2. First ever ‘World Youth Conference on Kindness’ is being organized in
a) USA
b) Japan
c) Brazil
d) India
ANS: d

Q3. With reference to the National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED), consider the following statements:
1) NAFED was established to commemorate the birth anniversary of Mahatma Gandhi and registered as society, under Society Registration Act, 1860.
2) Its main objective is to facilitate, coordinate and promote the marketing and trading activities of the cooperative institutions in agricultural and other commodities.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: b

Q4. Consider the following statements:
1) India is a member of G-7, which is the only developing country in this group.
2) G-7 countries represents more than 64% of the net global wealth.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: b

Q5. ‘Doha Development Round’ is associated with which organization?
a) World Intellectual Property Organization (WIPO)
b) United Nations Economic and Social Council (UNECOSOC)
c) World Trade Organization (WTO)
d) Food and Agriculture Organization (FAO)
ANS: c

Mains Question:
Q. There is a need to shift focus from health care to public health. Discuss.

 

Print Friendly, PDF & Email

Q1. With reference to the Directorate General of Civil Aviation (DGCA), consider the following statements:
1) DGCA is a statutory body responsible for laying down standards and their implementation for the air transport operations.
2) DGCA is headed by the experts from the aviation sector only.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: a

Q2. ‘Composite Water Management Index’ is published in India annually by
a) Central Water Commission
b) NITI Aayog
c) Ministry of Jal Shakti
d) Central Pollution Control Board
ANS: b

Q3. Which of the following energy resources are included in the category of Renewable Energy Resources?
1) Solar energy
2) Ocean energy
3) Small hydro power
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1, 2 and 3
ANS: d

Q4. Consider the following statements:
1) Repurpose Used Cooking Oil (RUCO) is an ecosystem that enables the collection and conversion of UCO to biodiesel.
2) FSSAI has fixed a limit for Total Polar Compounds at 25 percent beyond which the vegetable oil shall not be used.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: c

Q5. A term ‘Paradiplomacy’, recently seen in the news refers to
a) a diplomacy in which all the states are equally represented at the Centre.
b) a foreign policy role for local governments within a democratic federal system.
c) a diplomacy in which states have the power to secede from the federation.
d) None of the above.
ANS: b

Mains Question:
Q. The scrimmage between USA and Russia has left the world startled. Discuss the possible menace this flout of arsenal check could have.

 

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Recently, a life-size humanoid robot named ‘Fedor’, was launched to assist astronauts on the International Space Station. It was launched by
a) India
b) Russia
c) China
d) USA
ANS: b

Q2. Consider the following statements about the Monetary Policy Committee (MPC) of India:
1) All the members of MPC are taken from RBI, on the recommendation of the RBI governor.
2) The main responsibility of the MPC is to keep the inflation targets set by the RBI.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: b

Q3. With reference to the Central Bureau of investigation (CBI), consider the following statements:
1) It is the premier investigating agency of India, which is operating under the jurisdiction of the Ministry of Personnel, Public Grievances and Pensions.
2) CBI traces its origin to the Special Police Establishment (SPE) which was set up in 1941 by the Government of India.
3) Central Vigilance Commission may direct CBI for the investigation of the cases under the Prevention of Corruption act,1988.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 1 and 2 only
c) 2 and 3 only
d) 1, 2 and 3
ANS: d

Q4. Consider the following statements about the Bhakti Movement in India:
1) Bhakti movement in India became popular with the rise of Mahayana Buddhism.
2) It became popular in north India from 7th century, later got spread to the south India.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: a

Q5. ‘Europa Clipper Mission’, an interplanetary mission to Jupiter’s smallest moon Europa, was launched by
a) ESA
b) NASA
c) ROSCOSMOS
d) Beidou
ANS: b

Mains question:
Q. Recently several regulatory restrictions have been eased by SEBI for Foreign Portfolio Invesments (FPIs) in India. Discuss its implications and suggest further changes to help boost Indian economy.

 

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about the Co-origination model:
1) It was introduced by RBI last year to be established between the banks and non-banking financial companies.
2) Under this model, all scheduled commercial banks may engage with non-banking financial companies to co-originate loans for the creation of priority sector assets.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: a

Q2. Consider the following statements about Defence Research and Development Organisation (DRDO):
1) DRDO was formed in 1950s by the amalgamation of already existing Technical Development Establishments.
2) The appointment for the post of chairman is done by the President of India.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: a

Q3. Consider the following statements about the Financial Action Task Force (FATF):
1)  It was established by G-7 countries after recognising the threat posed to the banking system and to financial institutions in 1980s.
2) The cases of terror funding and drug trafficking are outside its mandate.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: a

Q4. The Magnetospheric Multiscale Mission (MMS), recently seen in the news, is a
a) mission planned to Mars by NASA to collect information about possibility of existence of life.
 b) Solar Terrestrial Probes mission to study the phenomenon of magnetic reconnection.
c) mission targeted to research about  magnetic field around exoplanets.
d) None of the above.
ANS: b

Q5. Miyako Island, recently seen in the news, is located in
a) Phillipines
b) Indonesia
c) Japan
d) Oman
ANS: c

Mains Question:
Q.  The Unlawful Activities (Prevention) Amendment Act infringes more upon personal liberty than securing national security. Critically analyse.

 

Print Friendly, PDF & Email

Submit Your Query

1000 characters left

KSG Branches

Delhi
(North)
  Delhi
(Central)
  Jaipur
(Rajasthan)
2521, Hudson Lane, Vijay Nagar,
Near GTB Nagar Metro Stn
Delhi 09
9717380832
01145552607
More Details | Google Maps
  56/4 Ground Floor & 6 3rd Floor,
Old Rajender Nagar, Bada Bazaar Road,
Near Salwan Public School Gate No 2, Delhi 60
9811293743
01145170303
More Details | Google Maps
  403-404, Apex Tower,
Lal Kothi, Tonk Road
Jaipur 15
8290800441
01414052441
More Details | Google Maps
       
Bhopal
(Madhya Pradesh)
  Indore
(Madhya Pradesh)
  Patna
(Bihar)
Plot No. 48, 1st & 2nd Floor,
Behind Sargam Talkies, Zone 2,
M.P Nagar, Bhopal 11
7509975361
07554077441
More Details | Google Maps
  232-233, 2nd Floor,
Veda Building, Bhawar Kuan Square
Indore 01
9893772941
07314977441
More Details | Google Maps
  Above Toyota Showroom,
Exhibition Road,
Near Gandhi Maidan
Patna 01
7463950774 0612-2500961
More Details | Google Maps
       
Koramangala
(Bengaluru)
  Chandra Layout
(Bengaluru)
  Ranchi
(Jharkhand)
116/C-1, 3rd Floor,
2nd Cross Road, 5th Block,
KHB Colony, Koramangala
Bengaluru 95
7619166663 08048544393
More Details | Google Maps
  94, 2nd Floor, Kasabha Hobli,
Above Domino's Pizza, 4th Main Road,
Maruthi Nagar Chandra Layout,
Bengaluru 40
7619136662
More Details | Google Maps
  Strawberry Hill,
New Garden,
Siram Toli CHowk,
Ranchi
9973652008, 9939982007
More Details | Google Maps
 
Facebook | Twitter | YouTube | Instagram | WhatsApp | Google Play Store | [email protected]

 

Go to top

Powered by AakarAssociates