Q1. Consider the following statements about the post of Governor in Indian Constitution:
1) He holds his office at the pleasure of the President in accordance with the constitution of India.
2) President has the right to make laws relating to emoluments, allowances and privileges of the Governor.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q2. Krishnaraj Sagar Dam is constructed on the river
a) Godavari
b) Krishna
c) Cauvery
d) Tungabhadra
ANS: C

Q3. Consider the following statements about a ‘Genome’:
1) It is a complete set of DNA of an organism, including all of its genes.
2) It contains DNA nucleotides or bases such as Adenine, Guanine, Cytosine and Thymine.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q4. The material is an antibiotic that is being used increasingly as a ‘last-line’ therapy to treat infections caused by Multi-Drug Resistant Gram-negative bacteria. It is also used in food-producing animals, poultry, aqua farming and animal feed supplements. The material is
a) Colistin
b) Rifampicin
c) Formalin
d) Oxytocin
ANS: A

Q5. Consider the following statements about the National Tiger Conservation Authority (NTCA):
1) It was established by an executive order in 2005.
2) Union minister of Environment acts as a chairman of NTCA.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Mains Question:
Q. With a vision to become a $5-trillion economy by 2024, should India keep on increasing its investment in agriculture? Discuss the pros and cons of making agriculture as a priority for investment.

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about the Sagar Maitri Mission-2:
1) It is a unique initiative of Indian Navy which aligns with the broad objective of Prime Minister’s policy declaration “Safety And Growth for All in the Region (SAGAR)”.
2) The prime objectives of the mission are data collection from the entire North Indian Ocean, focussing on the the Andaman Sea and adjoining seas and establishing long-term collaboration with eight IOR countries.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q2. Consider the following statements about the River Water Projects:
1) Polavaram project is being constructed on the river Godavari.
2) Mekedatu, a multi-purpose reservoir project, is being constructed in the state of Karnataka.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q3. With reference to the post of Attorney General of India, consider the following statements:
1) The President shall appoint a person who is qualified to be appointed a Judge of the Supreme Court to be Attorney-General for India.
2) The Attorney-General shall hold the office for the period of five years or 65 years of age, whichever is earlier.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q4. With reference to the Indian Agriculture, consider the following statements:
1) Indian agriculture sector accounts for 18 per cent of India's gross domestic product (GDP) and provides employment to 50% of the countries workforce.
2) India is the world’s largest producer of pulses, rice, wheat, spices and spice products.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q5. Consider the following statements about the Indian Meteorological Department (IMD):
1) It is an agency under Ministry of Earth Sciences of the Government of India.
2) It is only responsible for the meteorological observations in India.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Mains Question:
Q. Critically analyse the debate over the use of ‘Three-Language Formula’ in the schools, with Hindi being made a compulsory language, as per the draft National Education Policy 2019.

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about the Board of Trade:
1) The new board has been formed by the merger of Council of Trade Development and Promotion (CTDP) and earlier Board of Trade.
2) It is chaired by a senior-most IRS civil servant in the Government of India.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2

Q2. With reference to the ‘Thirty Meter Telescope’, consider the following statements:
1) It is the world’s largest ground-based observatory, to be commenced in India.
2) India TMT Coordination Centre, Indian Institute of Astrophysics (IIA) has been established for this purpose at Bengaluru.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q3. In context of the outbreak of Ebola disease, consider the following statements:
1) It is transmitted only by coming in contact with the bodily fluids of the infected person or dead animals.
2) Fruit bats are the natural hosts for the disease.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q4. Consider the following statements about the Asian Development Bank (ADB):
1) It is headquartered at Manila, Philippines.
2) It is modeled closely on the World Bank, and has a similar weighted voting system where votes are distributed in proportion with members’ capital subscriptions.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q5.Consider the following statements about the Organization of Islamic Corporation (OIC):
1) It is the second largest inter-governmental organisation after the United Nations, to raise the collective voice of the Muslim world.
2) India is a member of OIC as about 11% of all the Muslims worldwide lives in India.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Mains Question:
Q. The target of 5 trillion economy status needs serious brainstorming about measures to increase India’s savings rate. Elucidate.

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. ‘Vienna Convention’ of 1961, is related to
a) the prevention of money laundering
b) the diplomatic relations
c) the international security
d) None of the above
ANS: B

Q2. The ‘World Press Freedom index’ is released annually by
a) World Economic Forum
b) Transparency International
c) Reporters Without Borders
d) Institute for Economics and Peace
ANS: C

Q3. Consider the following statements about The Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana (PMFBY):
1) It was launched after rolling back earlier schemes National Agriculture Insurance Scheme (NAIS), Weather-based Crop Insurance scheme and Modified National Agricultural Insurance Scheme (MNAIS).
2) Under the scheme, the target is to cover 50% of the total cropped area.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q4. Bimal Jalan Committee has been formed by the government on
a) Economic Capital Framework
b) Prison reforms
c) Electoral reforms
d) Counter terrorism
ANS: A

Q5. Consider the following statements about the Finance Commission of India:
1) The Finance Commission has been appointed every year and consists of a chairman and four other members.
2) It is a statutory body, established by an act of Parliament in the year 1951.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: D

Mains question:
Q. What are the potentialities of ‘Blockchain Technology’ and possible challenges associated with it. Examine.

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about the steps taken for the conservation of water in India:
1)  A new ministry of Jal Shakti has been formed, under which all the water related works will be merged.
2) National Water Quality Monitoring Programme is being implemented by the Central Pollution Control Board(CPCB).
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q2. Consider the following statements about the ‘KUSUM’ scheme of the government of India:
1) It has been launched by the ministry of agriculture and farmers’ welfare, for achieving the aim of doubling the farmer’s income by 2022.
2)  Under this scheme, farmers having barren or agriculturally unproductive land will be provided with financial assistance to setup solar power plants.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q3. Consider the following statements about the Securities and Exchange Board of India (SEBI):
1) It was established by an executive order, in the year 1992.
2)  A Securities Appellate Tribunal (SAT) has been constituted to protect the interest of entities that feel aggrieved by SEBI’s decision.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q4. With reference to the growth of renewable energy in India, consider the following statements:
1)  India’s Intended Nationally Determined Contribution (INDC), includes the development of a cumulative electric power capacity of 40 per cent from non-fossil fuel-based energy resources is to be installed by 2030.
2) A dedicated CPSU to the Solar Energy sector, has been formed under the administrative control of the ministry of new and renewable energy.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q5. With reference to the ‘Bio-medical waste Management Rules, 2016, consider the following statements:
1) They require the establishment of a Bar-Code System for bags or containers containing bio-medical waste for disposal.
2) These were notified by the National Green Tribunal (NGT), to take stringent actions against the defaulters.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Mains Question:
Q. Community services have played crucial role in fighting against the menace of HIV/AIDS in India.  More investment in the communities, can make our progress faster towards reaching UNAIDS Fast –track targets. Comment.  

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about the ‘No Confidence’ motion:
1) It is introduced either during the first session of a newly-elected Lok Sabha, if it is not clear whether a party command a majority in the house, or at any time during the five-year tenure of the house.
2) In the Indian Parliament, it can be introduced in both the houses.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q2. Consider the following statements about the ‘National AYUSH Mission’:
1) It was launched by the health ministry in 2014.
2) One of its objective was to provide cost effective AYUSH Services, with a universal access through upgrading AYUSH Hospitals and Dispensaries, co-location of AYUSH facilities at Primary Health Centres, Community Health Centres and District Hospitals.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q3. With reference to the ‘Blue Flag Certification’ programme, consider the following statements:
1) This programme for beaches and marinas is run by the international, non-governmental organization,  Foundation for Environmental Education (FEE).
2) Till now, no beach from India got the Blue Flag certification.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q4. Consider the following statements about the Solicitor General of India:
1) He is the second law officer of the country, who assists the Attorney General, and is himself assisted by four Additional Solicitors General for India.
2) He also gives legal advice to the government of India.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q5. Consider the following statements about the Protection of Children from Sexual offences (POCSO) Act, 2012:
1) The act defines a child as any person below 16 years of age.
2) The Act recognizes that the Intent to commit an offence, even when unsuccessful for whatever reason, needs to be penalized.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Mains Question:
Q. Discuss the merits and demerits of altruistic surrogacy in the light of the Surrogacy (Regulation) Bill, 2019, which seeks to allow ethical altruistic surrogacy to the intending infertile Indian married couple.

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about the conservation of the world heritage sites:
1) International Council on Monuments and Sites (ICOMOS) is the only global non-government organization, dedicated for promoting the application of methodology, and scientific techniques to the conservation of the architectural and archaeological heritage.
2) UNESCO’s world heritage sites from India does not include railways.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q2. Consider the following statements about the ‘Nal Se Jal’ Scheme of the government of India:
1) It has been introduced by the ministry of drinking water and sanitation.
2) It aims to provide piped water connection to every household by 2024.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q3. Consider the following statements about the Writ jurisdiction in India:
1) The writ of ‘Quo Warranto’ is used to judicially control the executive action in the matter of making appointments to public offices.
2) ‘Mandamus’ can be issued to any kind of authority in respect of any type of function – administrative , legislative , quasi-judicial  and  judicial.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q4. In order to go for artificial precipitation, the process of cloud seeding is done by using which of the following chemicals?
1) dry ice
2) liquid propane
3) magnesium chloride
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 and 2 only
b) 1 and 3 only
c) 2 and 3 only
d) 1,2 and 3
ANS: A

Q5. Consider the following statements about the Gangetic Dolphins (susu):
1) They are classified as Vulnerable by IUCN.
2) The only dolphin sanctuary of the country is located in the state of West Bengal.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: D

Mains Question:
Q. Do you think that the power to decide anti-defection cases be transferred to the Election Commission? Explain how it will strengthen the E.C, especially when it is often criticized for being a ‘toothless tiger’?

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email
Today's Question P.T. (English) 
1. With respect to ‘Ozone Hole’, consider the following statements:
1. It was formed over Arctic which has completely healed as per various reports.
2. Mending of the hole is attributable to series of international regulations on chlorofluorocarbons (CFCs).
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

2. Consider the following statements regarding recently introduced NABARD (Amendment) Bill, 2017
1. The Bill provides that the central government alone must hold at least 51% of the share capital of NABARD.
2. This billhas fixed Reserve Bank of India’s stake in NABARD to 50000 crores.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only   
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

3. ‘Chchello Katoro Jerno Aa: Pi Jayo Bapu!’ (Even this last cup of poison, you must drink, Bapu!) Lines of a famous poem of Gujarati poet, Meghani, gave expression on which of the following events of Mahatma Gandhi’s life?
(a) On the eve of Gandhi’s departure for London to attain 2nd Round Table conference.
(b) Britishers announced 'The Communal Award' and Gandhi went on a fast unto death in 1932.
(c) Mahatma Gandhi held his last fast unto death at Calcutta against Hindu Muslim riots.
(d) When Mahatma Gandhi was assassinated on 30 January 1948.

4. With respect to Ashgabat Agreement, consider the following statements:
1. Iran, Oman, Uzbekistan and Turkmenistan are its founding members and recently have been joined by India with Turkmenistan as its depository state of agreement.
2. It is a multi-modal transport agreement for facilitating transportation of goods between Central Asia and Persian Gulf.
3. Absence of Pakistan could boost India’s stake in the regional connectivity initiatives.
Which of the above statements is/are correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3

5. Consider the following statements with reference STEP scheme
1. It aims at generation of employment opportunity for women only from BPL households through skill development.
2. The Scheme has been launched by NITI Ayog.
Which of the statements given above is/are not correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
 
Answer:
1. B
2. A
3. A
4. A
5. C
 
Today's Question Mains (English)
Over the years China has been able to string together a patronage of network of multiple South Asian coastal nations. Why is China expanding its foothold in South-Asia? What options does India have to counter Chinese presence in the region?  
 
[printfriendly]
Print Friendly, PDF & Email

Q1. ‘Anorthosite’ rock that somewhat matches lunar soil in composition and features, are found in region of
a) Chotanagpur Plateau
b) Himalayan States
c) Southern Peninsular India
d) North-Eastern Region
ANS: C

Q2. Consider the following statements about the mission ‘Chandrayaan 2’:
1) It comprises of three modules-an orbiter, a lander ‘Vikram’ and a rover ‘Pragyan’.
2) It will be launched by using a PSLV rocket.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q3.  Consider the following statements about the Indian Space Research Organisation (ISRO):
1) It was formed just 3 years after India got its independence, due to the efforts of Jawaharlal Nehru.
2) It is managed by the Department of Space, which reports to the Prime Minister.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q4. Which of the following statements is/are correct about the Index of Industrial Production(IIP):
1) It details out the growth of various sectors in an economy such as mining, electricity and manufacturing.
2) It is compiled and published monthly by Central Statistical Organisation (CSO).
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q5. Consider the following statements about the University Grants Commission (UGC):
1) It is a constitutional body, mentioned under the Article 21-A of Indian Contitution.
2) One of its mandate includes framing regulations on minimum standards of education.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Mains:
Q. Critically analyse the evolution of Education policy in India. Do you think Gandhi's education ideas are relevant in the contemporary times?

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Which of the following statements is/are not correct about the Chief Minister (C.M) of a state?
a) The oaths of office and secrecy are administered to him by the Governor.
b) The term of the C.M is fixed for five years, after which elections are held.
c) He guides, directs, controls and coordinates the activities of all the ministers.
d) None of the above.
ANS: B

Q2. Consider the following statements about Floods:
1) Flash floods are a type of flood, which are caused by heavy rains over a short period of time.
2) Central Water Commission (CWC) is entrusted with monitoring of flood situation in the country.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q3.With reference to the Plastic pollution, consider the following statements:
1) Plastic Waste Management Rules 2016 mandated the producers and brand owners to devise a plan to introduce a collect-back system, known as the Extended Producers Responsibility (EPR).
2) The Energy and Resources Institute (TERI) contributes effectively towards curbing of plastic pollution.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q4. Consider the following statements about Electronic Voting machine (EVM):
1) The EVMs have been designed by the Technical Experts Committee (TEC) of the Election Commission in collaboration with two PSUs.
2) VVPATs with EVMs were used for first time during the recent Lok Sabha elections.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q5.The term ‘Inter-Creditor Agreement’, refers to
a) an agreement introduced by WTO, as a part of ‘Agreement on Agriculture’.
b) a contract concluded between the debtor and all the creditors, when the debtor is no longer able to pay his dues.
c) an agreement introduced by RBI, to ensure the accountability of the banks.
d) None of the above.
ANS: B

Mains
Q. Discuss the buddhist influence on the evolution of temple architecture in India.


 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about Anti- Defection Law:
1) It was introduced by 91st amendment to the Constitution in 2003 by including 10th schedule.
2) It allowed 50%  of the members of a Parliamentary or legislative party to split from their parent party, to form a new party.
Which of the statement given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: D

Q2. Consider the following statements about UN Conference on combating Desertification:
1) The Conference was hosted by China recently.
2) ‘Bonn Challenge’ is a global effort related to desertification.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q3. Consider the following statements about India’s Intended Nationally Determined Contributions (INDC):
1) They have been adopted under the framework of UNFCCC’s (COP-21) in Paris.
2) One of them includes the reduction by 33 to 35 per cent of the emissions intensity of GDP by 2030 from 2005 level.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q4. Consider the following statements about the ports in India:
1) Only major ports are under the control of Central Government.
2) Ennore and Kandla comes under the category of Minor ports.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q5.Consider the following statements about the National Company Law Tribunal (NCLT):
1) It is an adjudicating authority under Insolvency and Bankruptcy Code, 2016.
2) It was set up on the recommendations of justice Amitava Roy Committee.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Mains
Q. In the emerging global order, instances of overtly undermining multilateral principles of consensus based decisions are increasing. Can India help assert this principle. Elucidate.

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about initiatives taken by the government to promote Electric vehicles:
1) National Electric Mobility Mission Plan 2020 has been framed, with a target of bringing 6 million electric and hybrid vehicles on the roads by 2020.
2) Ministry of Power has categorized charging of batteries as a ‘service’, which allows charging stations to operate without licenses.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C


Q2. The speaker of Lok Sabha is a part of Selection Committee, for the selection of
1) Lokpal
2) CBI director
3) Central Vigilance Commissioner
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 and 3 only
c) 1 and 3 only
d) 1,2 and 3
ANS: A

Q3. Consider the following pairs:
Tribes                       States
1) Limboo      :          Sikkim
2) Kui             :           Andhra Pradesh
3) Karbi         :           Himachal Pradesh
4) Bonda       :           Odisha
Which of the above pairs are correctly matched?
a) 1 and 3 only
b) 1 and 4 only
c) 2 and 3 only
d) 1 ,2 and 4 only
ANS: B

Q4. Consider the following statements about the International Atomic Energy Agency (IAEA):
1) It was established along with the United Nations in 1945.
2) It has established the International Nuclear Information System (INIS).
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q5. Consider the following statements about National Human Rights Commission (NHRC):
1) It is a statutory body, established by NHRC Act, 1993.
2) Half of its members, should be from the judiciary only.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Mains:
Critically evaluate the steps taken by the government in reducing the absolute poverty in India.

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. Consider the following statements about stock exchanges in India:
1) National Stock Exchange is Asia’s first stock exchange established in 1875.
2) ‘Sensex’, is a free-float market-weighted stock market index of Bombay Stock Exchange (BSE).
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: B

Q2. ‘Phalcon’ which is being procured by India from Israel, is a
a) Nuclear-powered submarine
b) Air-borne warning and control system
c) Long range surface-to-air missile
d) None of the above
ANS: B

Q3. With reference to the Environment Pollution Control Authority (EPCA), consider the following statements:
1) It is a Supreme Court mandated body, tasked with taking measures to tackle air pollution in the NCR region.
2) It derives its powers from the Environment Protection Act, 1986.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q4. Consider the following statements:
1) India’s largest Sewage Treatment Plant (STP) is being built at Okhla in Delhi.
2) National Commission for Safai Karamcharis (NCSK) is a Statutory body, which works for the welfare of manual scavengers.
Which of the statements given above is/are not correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: D

Q5. Consider the following statements about the Leader of Opposition (LoP):
1) There is no provision in the Constitution regarding the recognition of Leader of Opposition.
2) The post is defined in the Salaries and Allowances of Leaders of Opposition in Parliament Act, 1977.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
 b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C


Mains:

Critically analyse the role of the Leader of Opposition in a democracy such as India

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q1. With reference to the powers of Governor of the states, consider the following statements:
1)  The Governor can summon the State Legislature, prorogue either House or dissolve the Legislative Assembly.
2) Like President, he can pardon all types of punishments.
Which of the statements given above is/are correct?
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q2. ‘Land pooling Policy’ was introduced in Delhi last year, for the purpose of
a) Providing lands for Industrial setup in 20% of the pooled area
b) Providing land for Government institutions on 90% pooled area
c) Easing the pressure on unauthorized colonies by providing organized housing.
d) None of the above.
ANS: C

Q3. Consider the following statements about cotton plantation:
1)  The plant is a shrub native to tropical and subtropical regions around the world, including the Americas, Africa, Egypt and India.
2) About 80 per cent of the total irrigated area under cotton is in Indian states of Punjab, Haryana, Gujarat and Rajasthan.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: C

Q4. With reference to the Ethanol production in India, consider the following statements:
1) Sugarcane molasses are the major resource for bio-ethanol production.
2) Second Generation Ethanol bio-refinery has been planned to be established in the state of Haryana only.
Select the correct answer using the codes given below:
a) 1 only
b) 2 only
c) Both 1 and 2
d) Neither 1 nor 2
ANS: A

Q5. Which of the following attributes can be used to determine water quality in India?
a) Biological Oxygen Demand (BOD)
b) Total Caliform matter (TCM)
c) Colored Dissolved Organic Matter (CDOM)
d) All of the above.
ANS: D

Mains:  
Q. What do you understand by Revenue foregone? Discuss its significance.

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Q. 1.     Where do you expect the presence or extension of ‘The Peninsular Block’ ?
1.     Rajmahal Hills
2.     KarbiAnglong
3.     Meghalaya Plateau
4.     Gir range
Select the correct answer using the code given below:
(a)     1 and 2 only
(b)     2, 3 and 4 only
(c)     1, 2 and 3 only
(d)     1, 2, 3 and 4
Ans: D


Q.2 Consider the following statements regarding Indian Literatures:
1.    The earliest puranas were compiled during Gupta Period.
2.    Phase of writing commentaries on the smritis began after the Gupta Period.
3.    Earliest Buddhist works are written in Prakrit.
4.    Jatakas represents stories about evils that had crept into Buddhism
Which of the statements given above is/are incorrect?
(a)   1, 3 and 4 only
(b)   2 only
(c)   3 and 4 only
(d)   1 and 2 only
Ans: C


Q.3 Consider the following statements with respect to National Legal Services Authority (NALSA):
1. It has been constituted as a statutory body with Chief Justice of India as its Patron-in-chief.
2.    It gives effect to the provisions of Directive Principle of State Policy.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)   1 only
(b)   2 only
(c)   Both 1 and 2
(d)   Neither 1 nor 2
Ans: C

Q.4 A river was found to be associated with landforms like V-shaped valleys and rapids. The river is most likely to be in the:
(a)   Mature Stage
(b)   Youthful Stage
(c)   Late Old Stage
(d)   Early Old Stage
ANS: B


Q.5     Consider the following tributaries of the Brahmaputra river:
1.     Manas
2.     Debang
3.     Siang
4.     Krishnai
Which of the above are right bank tributaries of river Brahmaputra?
(a)     1, 2 and 3 only
(b)     2, 3 and 4 only
(c)     1 and 3 only
(d)     1, 2, 3 and 4

Ans: C

Mains:
Q. Discuss the evolution of Hindi Literature as it happened over a period of time.

 

[printfriendly]

Print Friendly, PDF & Email

Submit Your Query

1000 characters left

KSG Branches

Delhi
(North)
  Delhi
(Central)
  Jaipur
(Rajasthan)
2521, Hudson Lane, Vijay Nagar,
Near GTB Nagar Metro Stn
Delhi 09
9717380832
01145552607
More Details | Google Maps
  56/4 Ground Floor & 6 3rd Floor,
Old Rajender Nagar, Bada Bazaar Road,
Near Salwan Public School Gate No 2, Delhi 60
9811293743
01145170303
More Details | Google Maps
  403-404, Apex Tower,
Lal Kothi, Tonk Road
Jaipur 15
8290800441
01414052441
More Details | Google Maps
       
Bhopal
(Madhya Pradesh)
  Indore
(Madhya Pradesh)
  Patna
(Bihar)
Plot No. 48, 1st & 2nd Floor,
Behind Sargam Talkies, Zone 2,
M.P Nagar, Bhopal 11
7509975361
07554077441
More Details | Google Maps
  232-233, 2nd Floor,
Veda Building, Bhawar Kuan Square
Indore 01
9893772941
07314977441
More Details | Google Maps
  Above Toyota Showroom,
Exhibition Road,
Near Gandhi Maidan
Patna 01
7463950774 0612-2500961
More Details | Google Maps
       
Koramangala
(Bengaluru)
  Chandra Layout
(Bengaluru)
  Ranchi
(Jharkhand)
116/C-1, 3rd Floor,
2nd Cross Road, 5th Block,
KHB Colony, Koramangala
Bengaluru 95
7619166663 08048544393
More Details | Google Maps
  94, 2nd Floor, Kasabha Hobli,
Above Domino's Pizza, 4th Main Road,
Maruthi Nagar Chandra Layout,
Bengaluru 40
7619136662
More Details | Google Maps
  Strawberry Hill,
New Garden,
Siram Toli CHowk,
Ranchi
9973652008, 9939982007
More Details | Google Maps
 
Facebook | Twitter | YouTube | Instagram | WhatsApp | Google Play Store | [email protected]

 

Go to top

Powered by AakarAssociates